BurgerBurgerCloseClose
DanskEnglish

Papins gryde

Hauchs betegnelse:

Machina Papini

Hauchs beskrivelse:

Låget åbnes ved at fjerne metalkilen. Låget er en rund plade udskåret af dækpladen og det har konisk runding og kan kun skubbes ned i gryden.På låget er monteret en trykventil, med blylodder, der løftes ved dampens tryk så flere og flere huller åbnes. Desuden er der en åbning med stophane og en fordybning hvor der kan anbringes et termometer.
Naar man vil bruge Instrumentet ... fyldes Gryden omtrent halvt med Vand. Man fastgjør da atter Pladen og antænder derpaa Lampen. Derved vil Vandet bringes i Kog, og da Dampen ikke kan finde Udgang, vil den trykke paa Vandets Overflade, og dette vil antage en høiere Temperatur end ved dets Kogning under Atmosphærens Tryk, hvilken Temeperatur angives af det i Skaalen F anbragte Termometer. Naar Trykket bliver saa stærkt, at man kunde frygte for, at Gryden skulde sprænges, da hæver Dampen Stemplet i Røret, og finder Udgang gjennem Hullerne paa dette Rør. Jo stærkere Spændingen bliver, jo højere hæves Stemplet, jo flere Huller bliver derved aabnede, og jo større Damp farer ud. Man har det ogsaa i sin Magt at bestemme Spændingens Størrelse ved det antal Plader, som man lægger omkring Stangen. Jo flere Plader der lægges paa jo vanskeligere bliver det for Dampen at hæve Stemplet og jo større Spænding maa den altsaa antage for at kunne frembringe denne Virkning. Naar man vil koge Legemer ved en højere Temperatur, end Vandet antager ved sin Kogning under Atmosphærens tryk, da er dette Instrument meget Brugbart (Phys.Cab.II p.48)

Teknisk beskrivelse:

Kobberkugle Dia170 hals Dia130 på trefod H300 Total H590

  • Kategori: Varme
  • Hauchnummer: E17
  • Inventarnummer: 6490
  • Litteraturhenvisninger:
  • Martinus van Marum, ‘Life and work’ (1969-76, Forbes et. al.eds.): 223
  • Papin(1681)
    Edelcrantz(1804?
    Gehler(1825-45) II p.547 fig. 172

Papins grydePapins gryde
Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok